Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Strangfelújítási program

Lakásszövetkezetünk a 2019. május 29-i közgyűlésén elfogadta az épületek fejlesztésének és felújításának további terveit. Ennek értelmében a problémás strangszakaszok (szennyvíz, hideg és melegvíz csövek, cirkulációs vezeték) javítása helyett, az épületben egymás fölött található valamennyi lakásban egységesen cserélik a vezetéket. Természetesen a programra lehet jelentkezni is akkor is ha nincsen még látható probléma, de a lakók szeretnének a felújításon minénl hamrabb túlesni.

A telljes épületmagasságot érintő vezetékcseréhez valamennyi egymás felett lévő lakáson lakás tulajdonosának vagy benne lakónak hozzá kell járulnia a munkálatokhoz. Ha van olyan lakás, ahol ezt a bent lakó vagy tulajdonos nem engedi, akkor a teljes strangcsere elmarad és csak a problémás lakásban lévő hibát javítják ki. Vagyis a strangcsere önkéntes, de a vezetékek állapota miatt minden lakónak ajánljuk, hogy jelentkezzen a programra vagy engedje a munkálatokat, ha a saját strangjáról van szó.

A csere során modern pvc szennyvízelvezetőt és ötrétegű vízcsöveket építenek be. Ezzel elkerülhetővé válnak a jövőben a csőtöréses áztatásos meghibásodások, illetve a rendszer működése is csendesebbé válik.

A felújítás során a lakóknak hozzáférést kell biztosítani a vezetékekhez. Ez minden lakásban mást jelenthet. Ha a csövekhez a hozzáférés a szerelő nyílásokon keresztül biztosított (pl. azok előtt nincsenek bútorok, megfelelő nagyságúak, nincsenek elfedések, nincsenek csempék stb.) akkor szinte bontás nélkül is cserélhetőek a függőleges szakaszok. Ha ezekhez a vezetékekhez a hozzáférést biztosító szerelőnyílások nem megfelelő nagyságúak vagy nem szabadok, akkor bontás is szükséges a függőleges csövek cseréjéhez is. A vízszintes rácsatlakozások esetében kisebb bontás szinte minden esetben szükséges lehet.

Fontos azonban tudni, hogy a csere során a függőleges csövek cseréje és a vízszintes csövek eredeti kiállásig (WC, csapok) történő cseréje a lakók számára költségmentes. Szintén költségmentes a - munkaterület átadásának megfelelő állapotra történő  -helyreállítás is kivéve a csempét (amennyiben a hozzáférés biztosításához le kellett bontani) és a fuga anyagot, melyeket a lakónak kell biztosítaniuk.

A csere során felmerülő egyéb költségek (rovarírtás, egyéb nem a közös részeken lévő csövek, falak cseréje, mozgatása stb.) a lakás tulajdonosát terhelik.

A csere során a legkorszerűbb anyagokat építik be. A hideg, meleg és a cirkulációs vezetéket öt rétegű csövekre, míg a szennyvízelvezető csövet műanyag PVC csőre cserélik.

Bízunk benne, hogy a kicserélt csőrendszer után helyreállított lakásokban, még kellemesebb lakhatás tudunk a szövetkezet lakói számára biztosítani.

 

Jelentkezési lap

Munkaterület átadás - készrejelentés